Wat nou B.I.M?!

Wat nou B.I.M?!

BIM: Bouw Informatie Model of  Bouw Informatie Management?

Overal in de wereld waar gebruikt wordt gemaakt van 3D modellen in de bouw, wordt het begrip BIM gebruikt om het digitale model en het proces rond het maken en delen van deze modellen te omschrijven. De term BIM betekent simpelweg Building Information Model, of in het Nederlands; Bouw Informatie Model. Ook wordt de afkorting gebuikt als Building Information Management, of in het Nederlands; Bouw Informatie Management. Het Bouw Informatie Model is in feite de virtuele maquette van een ontwerp wat nog gebouwd moet gaan worden. Het proces om dat model te krijgen is het Bouw Informatie Management.

BIM bevindt zich overal in de organisatie. Bij het management in de vorm van een strategische visie op informatiebeheer, en bij projecten als gereedschap om de informatie te verkrijgen of te verdelen. Waar vroeger een grote hoeveelheid tekeningen en documenten het project vormden, is dat bij BIM een database geworden waar alle data (BIM-modellen, tekeningen, data en documenten) worden opgeslagen en waar iedereen toegang toe heeft, of kan krijgen. In plaats van kasten gevuld met mappen op locatie, een digitale opslag die overal vandaan te benaderen is.

Het beheren van die informatie was vroeger al een serieuze aangelegenheid, maar is met de komst van een voor iedereen toegankelijke database nog belangrijker geworden. De basisgedachte achter deze manier van werken is dat hiermee informatie gedurende de gehele levensloop van het bouwwerk (van ontwerp tot beheer) toegankelijk is voor iedereen die aan het project werkt.

Lees meer over informatie beheer met BIM in het boek “BIM in 8 stappen“.