BIM geeft je energie!

BIM geeft je energie!

Misschien wel de meest veelbelovende mogelijkheid van BIM: de energieconsumptie meten en de resultaten direct in het ontwerp verwerken. Sinds 1 januari 2021 moeten alle gebouwen in Nederland voldoen aan de BENG (Bijna Energie Neutrale Woning). Een eis van de Rijksoverheid die een hoop rekenwerk met zich meebrengt voor de indiener van de vergunning. Maar waarom zou je de invoer voor de formule opmeten vanaf tekening als deze door ook het BIM-model gegenereerd kan worden en wijzigt bij iedere verandering? De meerwaarde van BIM is dat berekeningen geautomatiseerd kunnen worden gedaan en de uitkomst hiervan een prestatie indicator wordt. Plaats je virtuele ontwerp op de juiste coördinaten en in de juiste hoek en je kunt je ontwerp onderzoeken op verwachte energieconsumptie. Het interessante van zo’n onderzoek is het verschil in meetgegevens na de simulatie als er kleine verschillen in het ontwerp zijn aangebracht. De verhouding open/dicht in de gevel, het toepassen van luifels, de materiaaleigenschappen, de hoek ten opzichte van de zon, het zijn allemaal factoren die de prestaties zullen beïnvloeden. Met de mogelijkheden die energieconsumptie-analyses bieden, kunnen ontwerpteams nog verder worden uitgedaagd in de speurtocht naar energie neutrale gebouwen.

Voorbeeld BENG berekening bij een woontoren:

Door de woontoren als parametrisch model te modelleren kunnen gegevens als vloeroppervlakte, de open/dicht verhouding van de gevel en materialisatie direct worden gebruikt bij het bepalen of aan de BENG eis wordt voldaan.

  1. Huidige ontwerp heeft te veel glas waardoor de appartementen op de zuidzijde oververhitten en dus koeling vereisen

 

  1. Een uitkomst is het glas overal verkleinen en voorzien van zonwerende coating. Beperkt de oververhitting, maar vereist meer verwarming (met name voor de noordelijke appartementen)
  2. Het optimum is door de zontoetreding per appartement en glastype per gevel aan te passen naar de behoefte.

Gebruikmaken van de data uit het BIM model en deze data gebruiken in analyses en simulaties leidt tot vroegtijdige inzichten. Door simpelweg aan de juiste knoppen te draaien kun je op prestatie eisen sturen voordat je het ontwerp uitwerkt. Verander het model en de uitkomst van de berekening verandert ook, dus tijdens het ontwerpen krijg je inzicht in de prestatie van het ontwerp. Het dak vol leggen met PV-panelen als sluitpost om de prestatie-eisen alsnog te halen omdat het ontwerp eigenlijk niet goed genoeg is, behoort tot het verleden.