Hoe ver staan we eigenlijk met dat BIM?

Hoe ver staan we eigenlijk met dat BIM?

BIM standaardisering

Rond 2005 werd BIM in Nederland geïntroduceerd. In die tijd waren er net zoveel verschillende werkmethodes voor BIM als organisaties die het gebruikten. Doordat het een volledig nieuwe werkwijze was, had niemand er nog ervaring mee en werd het wiel iedere dag opnieuw uitgevonden. Er was in die tijd geen standaard, geen bibliotheek, geen uniforme werkwijze voor samenwerken. Er was alleen een kleine groep enthousiastelingen die zagen dat BIM de bouwwereld positief zou kunnen gaan veranderen. Maar doordat de ontwikkelingen relatief langzaam gingen, iedereen was immers zijn eigen standaard aan het uitvinden, heeft BIM lang in de kinderschoenen gestaan en is het pas sinds enige jaren volwassen aan het worden.

Belangrijk voor de recente ontwikkeling van BIM in Nederland is de inzet van de Bouw Informatie Raad en het BIM loket die het gebruik van BIM stimuleren en de kennis rond BIM borgen en up-to-date houden. Op internationaal niveau is dat BuildingSmart, het kennisplatform waar BIM als open standaard verder wordt ontwikkeld.

Het BIM loket is verantwoordelijk geweest voor één van de belangrijkste ontwikkelingen voor de Nederlandse BIM ontwikkelingen; de BIM basis ILS (Informatie Levering Specificatie) en de ILS O&E.
Het is een werkwijze om BIM-modellen eenduidig op te bouwen en te voorzien van objecteigenschappen. In Nederland wordt deze werkwijze inmiddels door de meeste bouw gerelateerde organisaties omarmd en gebruikt.

In Engeland is in de afgelopen jaren een werkwijze ontwikkeld, een norm die het proces rond het verkrijgen van informatie uit een BIM-model structureert en de kwaliteit van model en proces waarborgt. Deze werkwijze wordt ook in Nederland steeds vaker toegepast. Het succes van deze norm is te danken aan de duidelijke procesomschrijving waardoor het werken met BIM als centrale informatiedrager gestructureerd wordt en daarmee voorspelbaar. De norm geeft antwoord op de vraag op welke manier informatie verzameld kan worden, hoe de kwaliteit van de informatie geborgd wordt, en wie welke taken en verantwoordelijkheden heeft. Het is de ultieme projectmanagement-tool voor BIM processen.

In het boek “BIM in 8 stappen” wordt gebruik gemaakt van de structuur van deze ISO 19650 norm, geplaatst in het licht van de werkwijze van de bouwkolom in Nederland, dus rekening houdend met de project faseringen van de DNR-STB, de decompositie volgens de NL-Sfb en de aanwijzingen met betrekking tot de leveringspecificatie van het BIM loket en de BIR. Met dit boek worden verschillende werkwijzen op een logische manier met elkaar gecombineerd, zodat er een methode ontstaat die op Nederlandse projecten toepasbaar is in de huidige markt.