Skip to main content
projecten

Nieuw Feyenoord Stadion

Nieuw Feyenoord stadium | Rotterdam | Stadion | DO | 2018 – 2020 | Feyenoord city

Tijdens de Ontwerp Fase was BuildingInfo verantwoordelijk voor de BIM-leiding en coördinatie van het ontwerp van Feyenoords nieuwe stadion. Het was een prestigieus ontwerp dat destijds veel aandacht trok. BuildingInfo’s rol was het vastleggen van BIM-afspraken namens de opdrachtgever en het bewaken van de kwaliteit door middel van periodieke modelvalidaties gedurende het project.

Het ontwerpen van een nieuw stadion op de traditionele manier, zonder BIM als belangrijkste hulpmiddel, zou ik afraden. Veranderingen zijn onvermijdelijk bij een complex programma zoals een sportcomplex van die omvang. De tijd en negatieve energie die extra werk met zich meebrengt, kan worden voorkomen door het ontwerp slim aan te pakken. Het nieuwe stadion van Feyenoord is daarom parametrisch ontworpen. De kernonderdelen van het ontwerp, zoals de tribunes, staal- en dakconstructie, zijn gerealiseerd met Rhino en Grasshopper die ontwerpcriteria omzetten in vorm.

Het ontwerp optimaliseert de toeschouwerservaring van de huidige Kuip. Het uitgangspunt was dat de toeschouwer minstens zo dicht bij het veld zou zijn als in de huidige situatie in de Kuip.

Het ontwerp wat zo ontstond was robuust en flexibel tegelijkertijd. Het kon gemakkelijk worden aangepast en geoptimaliseerd tijdens het ontwerptraject zonder dat daar weken overheen gingen. Binnen enkele ogenblikken konden delen van de draagconstructie worden aangepast en de dakconstructie paste zich daarop aan.

Dat BIM niet meer de toekomst was maar een zeer eigentijds ontwerpgereedschap bleek ook door alle analyses die zijn uitgevoerd op basis van het BIM model.

illustratie: courtesy of INCONTROL

Op basis van de geometrie het het BIM model zijn door INCONTROL simulaties gedaan die het vluchtgedrag van de bezoekers bij calamiteiten simuleren. Het beeld wat zo ontstond vormde een reden om het ontwerp aan te passen om zo de vluchttijden te verminderen.

Zonder BIM was een project van deze schaal eigenlijk niet mogelijk binnen de gestelde tijd en budget.