Linked Data voor Beheer & Onderhoud

Linked Data voor Beheer & Onderhoud

BIM in beheer en onderhoud

En dan is het gebouw opgeleverd, de opdrachtgever heeft alle informatie overgedragen en het model en alle informatie staat klaar om verder gebruikt te gaan worden. Je kunt het weer gebruiken als er wordt verbouwd of aangebouwd, of raadplegen als er onderhoud gedaan moet worden. Welk type CV zit er ook alweer in? Hoeveel glas zit er in de noordgevel van het gebouw? Daar is het model ook uitstekend voor geschikt, maar de kracht van BIM in de exploitatiefase zit in de koppeling van de objectdata aan andere systemen. Eenmaal in de exploitatiefase wil je eigenlijk het BIM-model helemaal niet meer hoeven te openen. Je hebt dan in principe voldoende aan de geometrie en objecteigenschappen zoals die zijn uitgevraagd in de ILS. Met geometrie en de objecteigenschappen kun je het model in een viewer bekijken.

Het wordt natuurlijk pas echt interessant als je externe informatie aan de objecten kan koppelen. Je kunt dan meerdere softwaretools koppelen en daarmee ook de data gebruiken voor verschillende taken bij verschillende rollen. Data wordt dan gebruikt voor tools gebruikt door de service monteurs bij correctief onderhoud, en voor andere tools die de data gebruiken voor preventief onderhoud zoals in MJOP’s.

Dat noem je linked data; externe bronnen met elkaar koppelen. De kracht van linked data is dat data op verschillende manieren kan worden aangepast. Je hoeft het model niet meer te openen om bijvoorbeeld een typenummer te veranderen. Dat zorgt ervoor dat de informatie veel beter toegankelijk wordt en kan worden gestructureerd.

Ook het koppelen van sensoren aan de objecten levert geweldige nieuwe mogelijkheden op. Je kunt dan live zien wat de sensoren in het gebouw meten. Waar is dat handig voor? Met die data kan je informatie maken en van informatie weer kennis. Stel je voor; de data geeft aan dat de temperatuur van een ruimte 25 graden is. Dat is te warm voor de functie waarvoor de ruimte gebruikt gaat worden. De kennis is dat het 2 uur duurt om de ruimte naar de gewenste temperatuur te koelen. De wijsheid is: de koelinstallatie eerder aanzetten. Sensoren kunnen met relatief weinig data toch een enorme meerwaarde leveren voor het functioneren of voor de veiligheid van het gebouw. Stel je voor dat je beheerder bent van de pompen van de poldergemalen bij een groot gebied waar het al dagen achter elkaar regent. Dan is het heel fijn om te weten dat alle pompen functioneren zoals bedoeld.

Koppel deze sensordata aan de BIM modellen die in een GIS omgeving zijn geplaatst en langzamerhand ontstaat een holistisch beeld van hoe het gebouw functioneert.