Skip to main content

SIF | Maasvlakte | productie fabriek | TO / UO | 2023- 2024

De realisatie van de grootste offshore windmolenfundatie fabriek ter wereld op de 2e Maasvlakte.

De organisatie vindt zijn oorsprong in Sittard, 75 jaar geleden startte daar de buizenfabriek SIF. Van gasleidingen is SIF uitgegroeid tot beursgenoteerde wereldspeler op het gebied van ontwerp en productie van monopile fundatiepalen voor de offshore wind-industrie. Naast de productielocatie in Roermond heeft SIF op de 2e Maasvlakte de grootste monopile fabriek ter wereld gebouwd, om aan de vraag van de markt te kunnen blijven voldoen. Na de opening van de fabriek in 2016 is de productie nu uitgebreid met 4 nieuwe hallen. Vanaf februari 2023 is BuildingInfo betrokken geweest bij het project om de BIM regie en coördinatie uit te voeren tijdens het UO en de realisatie. De afstemming van de ontwerpen tussen de uitvoerende aannemers, installateurs, machineleveranciers en SIF productie in de 29.000 m2 nieuwe productiehal stond hierin centraal.

De palen met een diameter tot 11 meter, bestaan uit aan elkaar gelaste segmenten van zo’n 100 ton per stuk en worden met een tolerantie tot 2mm nauwkeurig gefreesd, gewalst en gelast. Dit alles voor 75% in een geautomatiseerd proces. Om deze precisie te kunnen garanderen is samengewerkt met productiemachine leveranciers uit heel Europa. De lasmachines komen uit Finland en Oostenrijk, de walsen uit Italië en de transportrobots en Straddle Carrier uit België en Ierland. Dankzij de inzet van BIM is een integrale afstemming tussen deze verschillende talen en culturen mogelijk geworden. Tijdens de coördinatie werd duidelijk dat een aantal partijen niet (tijdig) de gevraagde 3D modellen konden leveren. Om deze onderdelen toch in coördinatiemodel op te kunnen nemen en de strakke realisatie deadline niet in gevaar te laten komen zijn ruimte reserveringen van de 2d tekeningen gemaakt om toch een integrale afstemming mogelijk te maken. Hiermee kan worden geconcludeerd dat zelfs met de meeste eenvoudige vormen een integrale afstemming kan worden gedaan.

Na 1,5 jaar wordt in juli 2024 het productieproces getest en is de productie van fundatiepalen in januari 2025 in volle gang. Geweldig te zien hoe in zo’n korte tijd door teamwerk zo’n project kan worden gerealiseerd.