Skip to main content
onze diensten

BIM implementatie

Wanneer een organisatie BIM in haar projecten wil implementeren, moet zij goed voorbereid zijn op de uitdagingen die dit met zich meebrengt. BIM vraagt om een aanpak die te vergelijken is met topsport: zonder geschikt materiaal, een goed getraind team en de juiste trainingen, kun je geen wedstrijden winnen. BuildingInfo steunt op een brede ervaring met projecten en heeft deze ervaring opgedaan in verschillende rollen: als opdrachtgever, als onderdeel van het ontwerpteam, als aannemer en als leverancier. We zijn bekend met alle details, de timing en de kritieke punten. BuildingInfo heeft al bij diverse organisaties succesvol bijgedragen aan de implementatie van BIM.

BRINK
De samenwerking tussen BRINK en BuildingInfo startte kort na de oprichting van BuildingInfo. BRINK, een ambitieuze organisatie, realiseerde zich met de introductie van BIM dat dit een verandering in projectmanagement teweeg zou brengen. Samen hebben BRINK en BuildingInfo de toegevoegde waarde van BIM in projectmanagement onderzocht, en BRINK is sindsdien een van de voorlopers in het gebruik van BIM.

G&S&
Als projectontwikkelaar die samenwerking met andere partijen hoog in het vaandel heeft is BIM de logische werkwijze om de kwaliteit te waarborgen door integraal samen te werken. G&S& BuildingInfo hebben de handen ineengeslagen om zo nog betere gebouwen te kunnen maken. BIM helpt de organisatie de bouwinformatie te stroomlijnen en correct over te dragen aan haar zusterbedrijven van Volkerwessels.

NEOO

 

 

Schiphol
Eén van de grootste aaneengeschakelde bouwwerken in Nederland is dagelijks bezig met het beheer en onderhoud van haar gebouwen. Het lijkt voor de hand liggend dat het gebruik van BIM essentieel is om te weten hoe alles in elkaar zit, maar het was aanvankelijk een uitdaging om de organisatie te overtuigen van de meerwaarde van een digitale tweeling van het complex en dat de investering zich terugbetaalt.

BuildingInfo was onderdeel van een groot team van BIM-experts die de bestaande situatie in kaart brachten en tegelijkertijd de betrokken aannemers instrueerden om het gebruik van BIM te bevorderen en te zorgen voor de aanlevering van de juiste informatie.

In een organisatie met veel verschillende afdelingen, elk met eigen doelstellingen en waar veiligheid van groot belang is, kan BIM niet zomaar als nieuw instrument worden geïntroduceerd zonder dat iedereen begrijpt wat er daarna moet gebeuren. Kortom, het hebben van een digitale tweeling biedt enorme voordelen voor een organisatie. Echter, het zodanig inrichten dat er waardevolle data wordt gegenereerd die slechts toegankelijk is voor een select gezelschap, is een geheel andere uitdaging. De vraag wat waardevolle data is en wie deze data produceert, zorgt al voor de nodige hoofdbrekens. BuildingInfo is trots dat zij een steentje heeft kunnen bijdrage aan de succesvolle implementatie van BIM bij Schiphol.

Slokker bouwgroep
Op dit moment is Slokker Bouwgroep een van de aannemers in Nederland die BIM zodanig toepast dat het de organisatie aanzienlijke voordelen oplevert. De werkvoorbereiding gebruikt BIM als bron van informatie om van ontwerp naar uitvoering te gaan.

In 2018 heeft BuildingInfo Slokker Bouwgroep ondersteund bij de implementatie van BIM in hun verschillende vestigingen. Een traditioneel familiebedrijf, waar voorheen tekeningen op de ouderwetse manier werden overgedragen, transformeerde geleidelijk in een door BIM gedreven organisatie. Toen we onlangs weer met Slokker Bouwgroep in contact kwamen, ditmaal als aannemer voor een project waarvoor BuildingInfo de BIM-regie en coördinatie had verzorgd, zagen we een organisatie die BIM volledig centraal had gesteld in het proces. We waren behoorlijk onder de indruk van hoe ver Slokker nu is gevorderd in de ontwikkeling van BIM. Volgens de BIM-volwassenheidsindex zou ik zeggen dat ze op BIM-niveau 2 zitten en op weg zijn naar niveau 3.

Vorm
Een ander zeer ambitieus familie bedrijf dat Buildinginfo heeft kunnen helpen met de adoptie van BIM is Vorm. In 2012 zijn Vorm en BuildingInfo samen op zoek gegaan naar de meerwaarde voor het bedrijf. Niet alleen voor de aannemers tak maar ook voor de ontwikkelaarstak van de organisatie.

Woonstad Rotterdam

 

Waternet Amsterdam
De organisatie Waternet kende in 2018 een dringende behoefte om te digitaliseren. Verschillende onderdelen in de organisatie (vuil water, schoon water, oevers) hebben beheer en onderhoud nodig. Naast het dagelijkse onderhoud houd de organisatie zich ook bezig met het ontwerpen en realiseren van nieuwe assets. Zowel de bestaande assets, zo’n 1500 stuks variërend van pomp tot rioolwaterzuivering als de nieuwe moeten gemakkelijk digitaal vindbaar zijn, gekoppeld kunnen worden met diverse soorten software gebruikt door operationele diensten en kunnen worden bijgehouden.

De taak van BuildingInfo was om in kaart te brengen wie de stakeholders in dit complexe project zijn, aan welke informatie behoefte is, op welke wijze deze informatie moet worden gedeeld en een strategie te bedenken hoe deze stakeholders te koppelen. Door het proces in kaart te brengen en de stakeholders te koppelen kreeg het digitale landschap steeds meer vorm. Overigens bleek het veranderen van de mindset bij het management van een analoge wereld naar die van een digitale nog het moeilijkst. Door agile te werken konden de verschillende divisies zowel hun eigen proces volgen maar ook aansluiten bij het grote geheel. Na anderhalf jaar is een interne Asset Information Manager aangesteld die de werkwijze heeft geadopteerd en verder kon op de uitgezette koers.