Skip to main content

Testen, testen en nogmaals testen

Noodzakelijk om te doen en vaak vergeten, of niet gedaan omdat je denkt dat het niet nodig is; testen. Omdat je met een team werkt wat waarschijnlijk nog niet eerder met elkaar heeft gewerkt op een platform waar men nog niet samen heeft gewerkt loont het de moeite om te testen. Maar wat test je dan? Je test of iedereen toegang heeft tot het Document Management System (of Common Data Environment/CDE). Je zal verbaast zijn hoe vaak iemand uit het team geen toegangscode gekregen heeft of de link werkt niet of wat voor reden dan ook, het team is niet compleet als niet iedereen toegang heeft. Ook ga je testen of de model opzet voor iedere ontwerpende partij duidelijk is. Wanneer architect, constructeur en installatie adviseur allemaal een test model maken en vaak is een simpel model al voldoende dan kun je testen of deze test al voldoet aan de basisvoorwaarde van het BIM model namelijk:

  • Is de correcte bestandsnaamgeving toegepast?
  • Heeft iedereen hetzelfde 0-punt toegepast?
  • Heeft iedereen dezelfde level hoogte toegepast ((hoogte level is afgewerkte vloer of ruwe vloer)
  • Heeft iedereen dezelfde level benaming toegepast
  • Maakt iedereen maakt gebruik van hetzelfde stramien
  • Worden objecteigenschappen volgens opgave geëxporteerd?
  • Is de juiste mapping table bij IFC export gebruikt?

Maak ook een eenvoudig “hondenhok” tussen de eerste stramienen bestaande uit constructieve vloer op BG en 1e met wanden ertussen. Vervolgens wat bouwkundige binnenwanden met één of twee deuren. Hang ook ergens een toilet op en exporteer naar IFC. Als de BIM coördinator hier een coördinatiemodel van maakt kun je testen of het volgens afspraak is opgebouwd, of de hoeveelheden en afmetingen door komen en of de objecteigenschappen in de Propertyset zijn mee geëxporteerd. Denk niet dat dit overdreven is want wanneer je op de informatie rekent en dan klopt het niet ontstaat vaak een teleurstelling die gemakkelijk voorkomen had kunnen worden. Het zijn vaak kleine instellingen die de gevraagde resultaten in de weg staan. Testen loont altijd, bij onervaren teams maar ook bij zeer ervaren teams. Je kan je hondenhok model prima gebruiken om ook de eerste BIMCollab issues aan te maken en aan elkaar te sturen. Want ook voor BIMCollab geldt dat in een vroeg stadium testen of iedereen toegang heeft en of iedereen weet hoe de afgesproken procedures werken het werkplezier stimuleert.

Meer weten over hoe je het beste een testprocedure kan inrichten? Neem dan contact op met BuildingInfo want wij hebben alles inmiddels wel eens getest.